Geçmişten Günümüze Kemaliye

Kemaliye Mektebi ilk olarak 1700’lü yılların başında Hacı İbrahim Efendi tarafından cami ve medrese olarak yaptırılmıştır. Aradan bir asırdan fazla geçtikten sonra 1832 yılında Osmanlı paşalarından Halep ve Şam Valiliği yapmış Bayraktarzâde Cudi Mehmet Paşa (cömertliğinden dolayı “cudi” lakabıyla anılmıştır)harap duruma gelen medreseler yıktırılıp yeniden aslına uygun bir şekilde yaptırılır.

Yazılı kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre medreseler bilime ve bilgiye uygunluğu ve bu yolda kemale ermesi (belli bir olgunluğa ulaşması) dileği ile adına “Kemaliye”   denmiştir. Günümüzde okulun müdürlük olarak kullanılan doğu tarafındaki yapısı medreselerden günümüze kalan bir kısımdır.

Cumhuriyetten önce 1904 yılına kadar cami ve medrese olarak kullanılan tarihi bina, bir dönem anaokulu olarak hizmet verir. 1904 yılından bu yana da ilkokul olarak kullanılmaya başlanır.O yıllarda okulun başöğretmeni Aliye hanım, öğretmenleri de Remziye hanım ile Halepli Aliye hanımdır.1924 yılında okulun adı “İkinci Kız Okulu”, sonra “İkinci Okul” daha sonra da “Necip Asım Okulu”olmuştur.

1910’lu yıllardan 1921’deki kurtuluşa kadar, İngiliz ve Fransız işgali yıllarında büyük hasar gören cami ve medreselerin yerine Kilis Kültür Envanterinden edindiğimiz bilgilere göre günümüze ulaşan ana binanın 1925 yılında yapıldığı, öğrencilerin eğitimi için bilime ayrılmış bir mektep olduğu, buradan çok sayıda alimin yetiştiği belirtilmektedir.

1927 yılında ilkokul olarak eğitimine devam edip, okul “Kemaliye İlköğretim Okulu”adıyla hizmet vermeye devam eder. Tarihi bir eser niteliği taşıyan okulun bahçesinde, 1832 yılının izini taşıyan cami minaresi günümüze kadar ulaşmıştır. 

Kilis’in eğitim tarihine mal olmuş bu okulda Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, merhum Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı gibi ülke çapında kariyer edinmiş kişiler öğrenim görmüştür.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 8  kişi beğendi